Børnehuset Skoven - Væksthuset
Velkommen til Børnehuset Skoven, som er en af fire selvstændige afdelinger i Væksthuset. Skovens børn repræsenterer Brabrands mangfoldighed; her går børn fra hele lokalområdet, hvilket vi sætter stor pris på og ser som en styrke og berigelse for både børn, forældre og medarbejdere. Vi benytter os af nærområdet, og har bl.a. ture til Gellerup Skov, Sølyst og Gellerup bibliotek.

Børnehuset Skoven er mere end bare et hus; det er et fællesskab, hvor vi sammen skaber en stærk base for livslang læring. Når I træder ind i vores hus, håber vi, at I kan mærke oprigtig glæde, et højt fagligt engagement og et autentisk nærvær, som udgør kernen i vores relations arbejde med alle børn.
I Børnehuset Skoven prioriterer vi høj faglighed, og vi tror på, at hvert enkelt barn har unikke potentialer, der skal dyrkes og udvikles. Vi bygger bro, og ser på hvert enkelt barn som et individuelt væsen med egne styrker og udfordringer. Det vigtigste er at alle børn trives, at de er trygge, føler sig betydningsfulde og mødes lige, der hvor de er i livet – både når alt går godt og når noget bøvler.
Det er gennem de nære relationer og en forståelse for det enkelte barn, at vi tilpasser vores pædagogiske tilgang, så vi bedst muligt kan støtte barnets udvikling, trivsel, dannelse og læring.
Vi danner rammer i hverdagen, der fremmer børnenes nysgerrighed, kreativitet og sociale færdigheder. Det er gennem vores pædagogiske praksis, at vi skaber livsduelige børn der bliver kompetente til livet. I Skoven er ingen børn tilfældig heldige.
I vores hverdag fokuserer vi på god kommunikation, både mellem børnene og de voksne, men også i vores samarbejde med forældrene. Vi ved, at et tæt samarbejde med hjemmet er essentielt for barnets trivsel og udvikling. Og den gode relation til jer forældre er vigtig, for at skabe de bedste forudsætninger for jeres barn. Derfor skaber vi rum for dialog, hvor i som forældre, altid er velkomne til at deltage aktivt i jeres barns dannelsesrejse.
Sådan ser her ud
I Skoven er vi fordelt på 3 stuer, Pindsvin, Ulv og Muldvarp. Vi er normerede til 20 børn under 3 år og 28 børn over 3 år.
Børnene flytter fra Pindsvinestuen til enten Ulve- eller Muldvarpestuen, når de er ca. 2.5 år. Vi ser på hvert enkelt barn, og ser om de trivsels – og udviklingsmæssigt er klar til det.
Vi har separate indgange, garderober og toiletter til stuerne, der viser både forældre og børn, at “her hører jeg til”. Huset er bundet sammen af et fællesrum med et lille pædagogisk køkken. Fællesrummet er hjertet i Skoven, og er der vi også har fællessamlinger til jul og andre arrangementer, og er der vi åbner og lukker institutionen.
Vi har en legeplads i to zoner, den inderste zone er med legehus og sandkasse, og den yderste er der bl.a. sansegynge og en tarzanbane.
Skoven er bundet sammen med tre andre afdelinger i dagtilbuddet af en stor indendørs legeplads, kaldet Væksthuset. Her er rig mulighed for at børnene kan tumle, løbe, klatre og lege i de opdelte interesse centre.
En typisk dag i Børnehuset Skoven:
Kl. 6.30: Vi åbner. De først børn møder ind og bliver taget imod ved morgenbordet og dagen starter lige så stille op.
Kl. 7.30: Morgenmaden pakkes væk og børn og voksne går på egen stue til leg, samvær og modtagelse af de børn, der løbende møder ind, frem til kl. 9.30
Kl. 9.30: Alle børn og voksne er nu mødt ind. Stuerne har alle et fastlagt ugeprogram, hvor der er overvejet og planlagt, hvilke børn der har brug for hvad, hvilke børn der er sammen med hvem og hvilke voksne, der har ansvaret for hvad. Det betyder, at de voksne har overblik, er velforberedte og kan positionere sig hensigtsmæssigt - MEN det betyder også, at der er plads til improvisation, til at følge børnenes spor, deres dagsform, fællesskabet og der skabes således rammer for det vigtigste i børnenes liv; leg med andre børn, begejstring, at kunne mestre, at have det sjovt og at der er tilgængelige voksne, der har overskud til at være i et betydningsfuldt samspil med jeres barn.
Kl. 11.00 (10.30 for Pindsvin) spiser vi frokost. Vi får dejlig økologisk mad fra Væksthusets køkken. Måltiderne spises i mindre grupper på 4-5 børn omkring et bord med 1 voksen. Her er tid til at sludre, øve sig i at spise selv, smage på mad, man måske ikke kender, hygge sig med sine venner. Hos os er måltidet en pædagogisk aktivitet på lige fod med andre pædagogiske aktiviteter. Måltidet hos os handler nemlig om dannelse, fællesskaber, robusthed, identitet, kulturforståelse og meget meget mere. Vi ønsker at skabe et rum, med nysgerrige børn der udviser madglæde og madmod
Kl. 11.30-12.00 (11.00-12.00 for Pindsvin) er træning i selvhjulpenhed😊. I vuggestuen har “puttestunden” høj prioritet. Alle børn, der pusles på puslebordet– det er her, vi kan være i 1:1 kontakt og hjælpe børnene med at falde til ro, mærke deres krop og være i uforstyrret samspil med en voksen. De lidt større vuggestuebørn øver sig i at gå på toilet, tage tøj af og på, vaske sig osv. Herefter er det sovetid i krybberne.
I børnehaven er der også i denne stund fokus på, at børnene har rum, tid og voksenstøtte til at øve sig i af - og påklædning, toiletbesøg osv. – at være i en garderobe sammen med andre børn og øve sig på noget, der bøvler, det udvikler vedholdenhed, opmærksomhed og giver succesoplevelser, hver gang det lykkes.
12.00-13.30: Alle børnehavebørn og de største vuggestuebørn, der ikke sover til middag, er på legepladsen. Her er der rig mulighed for lege på tværs af stuerne og til at skabe relationer på tværs. Her vil du møde fantasifulde børn, som leger is-butik eller politi og røver, og du vil møde nærværende voksne der står klar til at støtte og guide børnene når der er noget der bøvler.
13.30-14.30: Vi kommer ind fra legepladsen og børnene får overtøj og sko af. Ca. kl. 14.45 er der en afslapningsstund, som vi kalder “døde fisk”. Alle børn kommer ind for at hvile på deres faste pladser med deres eget tæppe og pude, mens vi lytter til beroligende musik. Nogen børn falder i søvn og andre ligger og lytter til musikken eller nulrer med tæppet og bearbejder dagen. Begge dele er lige fint, for de giver begge samme resultat, børn der mentalt kan klare eftermiddagen meget bedre, og som er kommet helt ned i gear. Børnene har brug for at lade deres batterier op, for at kunne mestre eftermiddagen på bedst mulig måde.
Kl. 14.30: Vi spiser eftermiddagsmad; friskbagt brød fra køkkenet og medbragt frugt/grønt. Herefter går resten af eftermiddagen med leg på stuen, spil, skiftning af ble hos de mindste, og hygge til de første børn så småt begynder at blive hentet. En eftermiddag om ugen slutter vi dagen af ude i Væksthuset.
Kl. 15.30-16.00: Samles vi med de sidste børn i fællesrummet eller på en stue – oftest til stille aktiviteter, der runder endnu en dag af i Skoven.
Kl. 17.00 (16.30 om mandagen og fredagen) lukker vi.
Kostordningen i hele Brabrand Dagtilbud indebærer at alle børn dagligt tilbydes et frokostmåltid. Der er ansat køkkenpersonale i alle afdelinger, som sørger for at børnene bliver tilbudt en sund og varieret kost, der følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Læs mere på:
Vi bruger fortrinsvis økologiske fødevarer og køkkenet har en økologiprocent på minimum 80%. Aarhus Byråd har vedtaget, at de offentlige institutioner i 2020 skal have en økologiprocent på mindst 60%.
Få yderligere information om Aarhus Kommunes generelle kostordning på aarhus.dk.
Mål med kost i dagtilbuddet
- En pædagogisk aktivitet på lige fod med andre pædagogiske aktiviteter.
- Børnene introduceres for en sund og alsidig kost.
- Børnene udfordres sensorisk gennem bl.a. smag, tekstur og farve.
- Nysgerrige børn, der udviser madglæde og madmod.
- Måltidet handler om dannelse, fællesskaber, robusthed, identitet, kulturforståelse og meget mere.
Måltider i fuldkostordningen
Morgenmad
Vi tilbyder morgenmad i alle afdelingerne fra kl. 06.30 - 07.30. Måltidet består fx af boller, A-38, hjemmelavet müsli og havregryn. Der tilbydes mælk og vand til morgenmaden.
Formiddagsmad
Kl. ca. 09.30 tilbydes børnene på Pindsvine-stuen mellem 0-3 år et let formiddagsmåltid samt vand at drikke.
Frokost
Kl. 10.30 serveres frokostmåltidet i vuggestuen. Kl. 11 på de 2 andre stuer. Der vil ugentligt være 1 suppe/grøddag, 1-2 rugbrødsdage samt 2-3 dage med varme retter, som varierer efter årstidens sæson. Der tilbydes vand til måltidet.
Eftermiddagsmad
Her tilbyder vi børnene hjemmebagt boller eller andet hjemmebag med smør, ost eller lignende.
Børnene medbringer selv frugt til eftermiddagsmaden.
Vi tilbyder mælk samt vand til måltidet.
Børnene må ikke medbringe chokolade, yoghurt, kage eller andre søde sager. Ved særlige lejligheder, såsom fødselsdage, aftales andet med personalet.
Fødevarestyrelsens kontrolrapporter for afdelingerne i Brabrand Dagtilbud
Kontrolrapport - Væksthuset (Fælles køkken for Børnehusene: Stranden, Skoven, Engen og Bækken)
Vi stemmer om det
Det er dig som forælder, der er med til at bestemme om der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning eller om vi skal have med madpakker med. Vi stemmer om det hvert andet år.
Læs mere om mad og måltider under aarhus.dk/kost
Hos os vægter vi et godt forældresamarbejde. Gode relationer til jer forældre skaber et fundament, hvor både børn og voksne kan trives og hvis ikke der er tryghed hos jer, er der det heller ikke hos jeres børn. Når vi fokuserer på det gode samarbejde og anerkendelse af forældrenes perspektiver og erfaringer, bygger vi bro mellem hjem og institution. Vejen til et godt samarbejde er med åben dialog. Det er vigtigt, at vi i vores kommunikation skaber et rum, hvor I som forældre, føler sig hørt og værdsat. Gennem en åben og konstruktiv dialog kan vi sammen finde de bedste løsninger for hvert enkelt barn. Samarbejde, baseret på gensidig respekt og anerkendelse, er afgørende for at skabe en positiv og støttende ramme for vores børn.
Det er er vigtigt for os at have en tæt kontakt til dig som forælder. Vi sætter f.eks. pris på, at I fortæller os om jeres barns søvn og start på dagen, når I afleverer om morgenen. Det kan også have stor betydning for jeres barn, at bamsen er blevet væk. Hvis vi har en viden om det, kan vi bedre møde barnet i dets oplevelse af verden. Vi vil også gerne fortælle, hvordan dagen er gået, når du henter jeres barn.
Vi tilbyder løbende forældresamtaler i jeres barns institutionsliv. I er altid velkommen til at ringe eller kontakte pædagogen på stuen, hvis I har behov en kort snak eller for at holde et ekstra møde.
I kan også følge dagligdagen på Aula, hvor vi bl.a. deler billeder fra dagligdagen og lægger menuplanen op. Det er vigtigt, at I orienterer jer på Aula, så I er opdateret på information og beskeder fra os. Det er også her, I skal give besked om ferie, fridage og sygdom.
Få indflydelse på hverdagen
I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.
Se, hvad vores bestyrelse i dagtilbuddet arbejder med under Fælles i dagtilbuddet.
I er velkommen til at kontakte den pædagogisk leder, Christine Jessen, hvis I ønsker en rundvisning eller har spørgsmål i forbindelse med, at I skal vælge institutionsplads til jeres barn.
Når I har fået plads til jeres barn, vil en medarbejder ringe jer op, så I kan aftale et tidspunkt til besøg og evt. opstartssamtale.
Det er vores erfaring, at børn har brug for en indkøring på 1-2 uger, men der kan også være store forskelle på børn og forældre. Vi vil gerne lave en indkøring, der passer til jeres barn - i samarbejde med dig.
Interne overgangen fra Pindsvinestuen til Ulve- eller Muldvarpestuen kører ofte af sig selv. Barnet kender huset, og vi sørger for at komme på besøg i på barnets nye stue flere gange i ugerne op til skiftet. Men selvom vi er et hus, så er det vigtigt at huske at det er nyt for barnet. Derfor anbefaler vi at jeres barn har korte dage i starten. Og i tæt dialog med kontaktpædagogen aftaler i hvordan den første uge skal forløbe.
Dit barns udvikling og trivsel er rigtig vigtig for os. Vi arbejder derfor løbende med at udvikle og forbedre vores pædagogik.
Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.
Stuerne
Pindsvin: 41 87 27 40
Muldvarp: 20 90 64 90
Ulv: 20 90 64 91
Børnehuset Skoven
Jettesvej 10, 8220 Brabrand
Telefon: 4185 5050
Børnehuset Skoven
Jettesvej 10, 8220 Brabrand
Telefon: 4185 5050